О нама

“ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА …“

Драги пријатељи Мојковца, драги Мојковчани,

Групу људи која је покренула иницијативу за обнову активности удружења које окупља Мојковчане повезује познанство, дружење и пријатељство од основне школе, преко средње школе и студија, па све до данашњих дана. Приликом својих виђења, која су честа колико то живот омогућава, разматрали смо могућности ширег окупљања Мојковчана при чему нас је мучило питање − у којој мјери има смисла у времену када је свијет постао глобално село да се окупљамо у имагинарним границама маленог дворишта Мојковца.

На крају смо „преломили“ и донијели одлуку о одржавању сабора Мојковчана на којем би са другим Мојковчанима, који слично размишљају, подијелили дилеме и недоумице, у вези с тим питањем. Одзив на скуп који је одржан 20.10.2017. године, на изнађење свих, је био много изнад очекиваног. Ипак, оно што је највише овај сабор учинило величанственим је, прије свега, његова атмосфера пријатељства, атмосфера која може постојати само у сусрету дуго раздвојених и блиских особа, које су биле тако близу а ипак далеко. Том приликом, идеја о формирању, односно обнови удружења које ће окупљати Мојковчане је веома позитивно прихваћена и на крилима тог одушевљења предузете су и конкретне активности.

Након одржавања сабора формиран је Оснивачки одбор, чију основу су чинили исти људи који су и покренули иницијативу за обнављање активности удружења које ће окупљати Мојковчане. У периоду од неколико мјесеци сачињен је Предлог Статута Удружења Мојковчана, друга документа која су неопходна за процес учлањивања, што је и презентовано на овој интернет страници. У истом периоду су започете активности на обезбјеђењу интернет странице која је тренутно пред вама, активности за израду предлога знака Удружења, као и активности за одржавање Оснивачке скупштине Удружења Мојковчана.

У процесу трагања за одговарајућим садржајима интернет странице (писаним, фото и видео материјалом) углавном смо наилазили на обећања да ће нам такав материјал бити уступљен, али се од обећања није далеко одмакло. Напријед наведено се највише односи на прикупљање фотографија са мотивима Мојковца и његове околине.

У том процесу обезбјеђења садржаја за сајт Удружења, као и у процесу израде предлога знака Удружења, сусрели смо се различитим верзијама настанка имена Мојковац, са различитим гледиштима на поједине историјске догађаје и сл. што је код нас створило одређену задршку да би објављивањем неких садржаја или усвајањем знака Удружења, могли изазвати различите коментаре и погрешне закључке о циљевима постојања Удружења.

Да би се ослободили од тих и свих других страхова и да би у потпуности остали своји, желимо да вас упознамо да је у складу са Предлогом Статута Удружења Мојковчана основни циљ Удружења ширење и учвршћивање љубави према завичају, односно његовање и популаризација историјских, моралних, културних и свих других вриједности и традиције људи из Мојковца, односно да Удружење не може имати било какву страначку припадност нити било какву политичку активност у реализацији свога програма рада.

У складу са тим на овој страници ћемо објављивати садржаје који, у складу са наведеним циљем, прођу наше разматрање и вјерујемо да ћемо у периоду који је пред нама, односно фином корекцијом времена и помоћу ваших предлога, коментара, сугестија, указивања на грешке и недосљедности, успјети да добијемо садржај који ће наш Мојковац представити у свијетлу и значају који му и припада.

Ако су неки наши предлози и садржаји, посматрани очима експерата и научника у области историје, топонимије, географије, етнографије и митологије, ближи легенди и романтичном заносу а не научним чињеницама, то је последица прича уз које смо одрастали у завичају и чињенице да Удружење нема за циљ да буде граничар између научних истина, митова и снова.

Чврсто смо убијеђени да ће ова интернет страница омогућити брже и ефикасније повезивање Мојковчана, с обзиром да ће подаци о контактима свих чланова Удружења, по његовом формирању, бити доступни сваком члану и да ћемо поред обнове запретаних пријатељстава, створити услове за нова познанства и пријатељства и за подршку која из подсвијести извлачи стих епске пјесме „Тешко свуда своме без својега“.

На крају подсјећање да Удружење Мојковчана, које је у процесу формирања, жели да настави процес који је започет формирањем Удружења Колашинаца и Мојковчана (основаним 2003. године), али да је због једноставнијег процеса донијета одлука да се формира ново удружење.

С поштовањем, срдачним поздравима и жељом да се ускоро видимо на Оснивачкој скупштини Удружења Мојковчана.

У Београду, 28.02.2018. године
Оснивачки одбор Удружења Мојковчана